Fri frakt vid köp över 500:- /Frakt 49:-/ Snabb leverans

Håravfall under graviditet och efter

Graviditet och födselstadiet kan vara särskilt utmanande tider för en kvinnas kropp, med betydande förändringar i hormonnivåer och ett antal påfrestningar som kroppen förbereder sig på och sedan anpassar sig för att föda barn. Hårtillväxt, densitet och robusthet kan alla påverkas av detta.

Hårsäckar kan reagera på stress i kroppen genom att dra sig tillbaka till telogenfasen (vila / tappa) i tillväxtcykeln, varför hårförtunnning eller -hårförlust ingår i symtallistan för ett antal problem. När ett ökat antal hårstrån är i telogenfasen, faller fler hårstrån ut.

Svängningarna i hormonnivåer både under och efter graviditeten kan orsaka förändringar i hårets tillstånd. Den goda nyheten är att håravfall under och efter graviditeten vanligtvis är tillfälligt. Efter nio månader med hormonbyte slår kroppen sig normalt tillbaka i sin regelbundna rytm.

Håravfall under graviditet

Håravfall eller hårförtunning under graviditet är mindre utbrett än håravfall efter födseln, men är fortfarande ett normalt svar från kroppen och vanligtvis inte orsak till oro. Kroppens hormonbalans har störts och kan utlösa ett svar i hårsäckarna.

Anledningen till håravfall i början av graviditeten, eller under hela förlossningen, är en ökning av östrogen- och progesteronhormoner som kan få håret att bli sprött och börja tunnas ut. Graviditet kan också orsaka andra problem som järnbrist, vilket kan visa sig att håret blir tunnare.

Vissa kvinnor kan också uppleva ytterligare håravfall under månaderna efter födseln på grund av obalans i sköldkörtelhormon.


Håravfall efter födseln

De ökade nivåerna av hormoner under graviditeten får faktiskt många kvinnor att behålla fler hårstrån än vanligt på grund av störning i hårtillväxtcykeln. Det är här den stereotypa bilden av en gravid kvinna som utvecklar ett mer fullständigt glosshår kommer från.

Det som kan känns som extremt håravfall efter graviditeten är inget att oroa sig för, om du inte känner att ditt hår inte växer igen i sitt läge före graviditeten.

 

Förstå hårförlust efter graviditet

Även om håravfall efter födseln kan vara en chock, är det en vanlig del av kroppens återgång till sin normala cykel.

  • Denna process toppar cirka 2-4 månader efter födseln.
  • Det är viktigt att fortsätta en hälsosam kost för att stödja hälsosam återväxt.
  • Tala med din läkare om du har några problem.

Ökningen av håravfall kallas telogen effluvium och avser inte bara håravfall efter graviditeten - många andra problem kan orsaka det.

Skydda håret under och efter graviditeten

Både din hårbotten och ditt hår kan kräva extra vård under och efter graviditeten.

Att ta väl hand om håret i postpartumstadiet, speciellt med postnatalt håravfall, kan hjälpa till att se till att återstående hår är starkt och att det växer tillbaka normalt.

  • Håret kan vara fetare under graviditeten, så håll din hårbotten ren - men du kanske vill byta till mildare produkter.
  • Ät mineralrik mat som innehåller mycket järn och zink - dessa näringsämnen är viktiga för optimal hårväxt, men är också nödvändiga för ett friskt barn. Se till att noga kontrollera vilka livsmedel och vitamintillskott du bör och inte bör konsumera under graviditeten eller under ammningen.
  • Skydda ditt hår och hårbotten i solen; du kan upptäcka att du bränner lättare eller har mer känslig hud under graviditeten.
  • Behandla håret försiktigt - undvik stilar som anstränger dina folliklar, begränsar färg och kemiska behandlingar (vissa kan till och med vara olämpliga för användning under graviditet eller om du försöker bli gravid) och prova en lägre värme på hårtorken.
  • Borsta försiktigt trasligt hår när du tvättar håret, börjar från ändarna och arbetar upp till rötterna för att undvika att dra.

Minska effekterna av håravfall med Nioxins system, som är skapade för att stärka och maximera ditt existerande hår samt främja en hälsosam återväxt av nytt hår.